Slijpmachinefabrikant Hardinge Kellenberger opent in november officieel de nieuwbouw in het Zwitserse Goldach. Voor het eerst komt hier de productie van alle merken slijpmachines binnen de Hardinge groep onder één dak. Gezamenlijk zetten ze vol in op automatisering van de slijpmachines met standaard oplossingen.
De verhuizing naar de nieuwbouw, waar ook de ontwikkelafdeling wordt ondergebracht evenals trainingsfaciliteiten, maakt deel uit van de nieuwe strategie van Hardinge Kellenberger, zo zei CEO Viktor Gasper het tijdens de EMO. Het bijeenbrengen van de vier merken – Kellenberger, Voumard, Hauser en Tschudin – moet voor meer synergie zorgen en een efficiëntere en beter gestroomlijnde productie.
Gestandaardiseerde automatisering voor slijpmachines
Méér automatisering van slijpmachines
De synergie zal onder andere leiden tot nieuwe automatiseringsoplossingen voor de slijpmachines. Ook bij slijperijen neemt het werk toe en zijn er minder vakmensen. “Meer onderdelen slijpen, minder mensen aan de machine, dan moet je automatiseren. Er is geen machine die je niet kunt automatiseren”, zo zei Viktor Gasper het in Hannover. Onderdeel van de nieuwe strategie is ook het gebruik van dezelfde besturing op de Kellenberger en Voumard slijpmachines, de Fanuc 0i besturing met de eigen Blue Solutions bedieningsinterface. Dit maakt het voor klanten gemakkelijker als slijpers verschillende machines moeten bedienen. Kellenberger wil hiermee de volgende generatie slijpers aanspreken.
Kellenberger 100 met nieuwe automatisering Fly
Bij bewerkingscentra en draaimachines is robotisering tegenwoordig heel gewoon. Bij slijpmachines nog niet. Wel bij gereedschapslijpen, maar bij rondslijpen is men vaak nog aangewezen op een maatwerkoplossing. Dat verandert als het aan Kellenberger ligt. Op de EMO toonde de fabrikant een automatisch laadsysteem voor zowel de Kellenberger 100 als 1000. Bij de Kellenberger 100 universele rondslijpmachine gebeurt de automatisering met de Fly. Deze geïntegreerde automatisering is nieuw ontwikkeld en biedt ruimte aan twee pallets met vijf posities voor werkstukken. Het aantal pallets kan uitgebreid worden naar vijf. De automatisering is ontwikkeld voor assen van maximaal 60 mm diameter en 600 mm lengte en een maximaal werkstukgewicht van 5 kilogram (dubbele grijper) of 10 kilogram.
80% insteltijd besparen bij Kellenberger 1000
Bij de Kellenberger1000, een grotere rondslijpmachine, bieden de Zwitsers de Flex automatisering aan, die overigens ook aan de Kellenberger 100 gekoppeld kan worden. Deze machine met hydrostatische geleidingen in alle hoofdassen is leverbaar met meer dan 30 verschillende varianten met spindels voor zowel buiten als inwendig rondslijpen. Kellenberger bouwt hiervoor al langere tijd de Flex automatisering. Nieuw is dat men met behulp van een extra positioneeras (Z2 as) volautomatisch de positie van de slijpkop kan verstellen de robot of portaallader een ander product op de machine laadt. Tot nog toe moest de slijpkop altijd handmatig worden verplaatst bij het wisselen van werkstuk. De nieuwe oplossing scheelt tot 80% van de insteltijd de nodig is voor het wisselen van werkstuk. Deze Z2 as beweegt over de bestaande Z-as van de machine. Met een taster wordt het exacte nulpunt bepaald. Op de Kellenberger 1000 kan men zo werkstukken tot 300 mm doorsnede automatisch slijpen.
Compacte Voumard 30
Op de EMO is eveneens de Voumard 30 gepresenteerd. Deze machine voor inwendig slijpen is ontwikkeld voor kleinere en middelgrote series werkstukken tot 150 mm lengte en 150 mm diameter. Voumard bouwt de machine met spindels van maximaal 45.000 tot 120.000 toeren per minuut. Voor de automatische belading kan de machine voorzien worden van een robot. De robot wordt dan in de machine geïntegreerd.
Highend toepassingen nemen toe
Wat de markt voor slijpmachines betreft, ziet Viktor Gasper dat de nauwkeurigheidseisen hoger worden, onder andere in de auto-industrie door de komst van elektrisch aangedreven auto’s. “Dat is goed voor ons.” In Nederland is het vooral de halfgeleiderindustrie waar de slijptechnologie gebruikt wordt. GRT-Tech is een van de toeleveranciers aan de halfgeleiderindustrie die met de Zwitserse slijptechnologie werkt, onder andere met de Kellenberger 100. Viktor Gasper noemt de totale markt momenteel “complex”. Vooral in het hoogwaardige segment loopt het goed. De afkoeling van de Chinese industrie laat zich echter voelen bij de fabrikanten
De opening van de nieuwe fabriek in Goldacht is op 13-14 oktober voor Duitstalige gasten en 15 en 16 oktober voor de Engelstalige deelnemers, Aanmelden kan via BMT Machine Tools.
bron: Made in Eruope (Franc Coenen)