Skip to main content

Een groeiend bedrijf en de wens voor standaardisering van het machinepark, dat waren de twee doorslaggevende redenen voor Tebra Messenindustrie bij de aanschaf van een nieuwe machine. De producent van industriële messen gebruikt de nieuwe Hardinge|Bridgeport XR1000 freesbank voor het voorbewerken van messen.

Tebra levert al meer dan honderd jaar wereldwijd industriële messen en machinemessen. Naast standaard machinemessen, levert het bedrijf uit Hoogeveen ook industriële messen die geheel klant-specifiek gemaakt worden. De messen worden onder meer ingezet in branches zoals de groenteverwerking, vleesverwerking, tabaksindustrie, hygiëne-industrie en de papierindustrie.

Groeiend bedrijf
In 1997 werd de eerste CNC-machine in gebruik genomen bij Tebra. Bijna tien jaar later volgde een eerste uitbreiding van het pand. Met de overname van twee slijpbedrijven en nog eens twee uitbreidingen en moderniseringen in de productieruimte in de laatste jaren, is Tebra een groeiend bedrijf. “Het maken van messen vraagt specifieke kennis van materialen, harden en slijpen”, zegt Taco Boelema, directeur van Tebra Messenindustrie. “Maar voor veel messen geldt dat ze voorbewerkt worden op een freesbank.”

Standaardisering
Omdat Tebra Messenindustrie gestaag groeit, was het bedrijf op zoek naar een nieuw bewerkingscentrum. De keuze is hierbij gevallen op een Hardinge|Bridgeport XR1000. “We hebben reeds ervaring opgedaan met een aantal verschillende typen bewerkingscentra”, vertelt Boelema. “Die ervaring heeft tot de conclusie geleid dat de Bridgeport XR serie een hele goede machine is voor ons werk. Hij kan snel, nauwkeurig frezen in moeilijke materialen. De machine is stabiel en levert ook na tien jaar nog hele goede prestaties. Daarnaast concludeerden we naar aanleiding van de mix aan machines die we hebben, dat het toch ook veel voordelen heeft als je machinepark gestandaardiseerd wordt. Je kent de ins en outs van een machine en komt dan niet voor nieuwe eigenaardigheden te staan, die elke machine heeft. De bediening is voor de medewerkers dan ook bekend. De technische dienst hoeft zich niet in nieuwe merken te verdiepen. Ook de postprocessor voor CAD/CAM is dan bekend en de kans dat er dan dingen niet kloppen is geringer.”

Goed gereedschap voor de toekomst
Tebra Messenindustrie koos vanwege die reden voor BMT Machine Tools, dat de Hardinge|Bridgeport XR1000 leverde. Het bewerkingscentrum is voorzien van standaard koeling door de spil, een spindelsnelheid van 30-12.000 rpm, een Heidenhain TNC640 besturing met 25KW aandrijving en kent een werkoppervlak van 1.200mmx600mm. “Met deze aanschaf hebben we weer een stabiel goed presterend werkpaard geïnstalleerd en zijn onze medewerkers voorzien van goed gereedschap voor de toekomst”, besluit Boelema. “Dat maakt werken ook leuker!”