Skip to main content

De Hardinge groep versterkt haar verkoop- en service-activiteiten in Europa. Een centrale rol hierbij is weggelegd voor de locatie Krefeld, die wordt uitgebouwd tot Europees applicatiecentrum om met name de activiteiten op het gebied van draaien en frezen te versterken.

Gunnar Matse en René van der Peet van BMT Machine Tools in Raamsdonksveer, welke de machines van de Hardinge Groep in Nederland op de markt brengen, zijn uiteraard blij met deze ontwikkeling. “Dit brengt ons veel. We kunnen onze service hiermee verder verbeteren. In Krefeld, vlak over de grens bij Venlo hebben we binnenkort  een  mooie showroom waar we veel kunnen laten zien en waar onze klanten proefwerkstukken kunnen laten maken. Maar minstens zo belangrijk is dat hier een voorraad machines wordt aangelegd, waaruit we kunnen leveren. Dat verkort onze levertijden. Ook worden hier meer spareparts op voorraad gelegd.”
Volgens Matse en Van der Peet is Hardinge duidelijk in beweging om toekomstbestendig te blijven. “Je merkt dat er kapitaal in de groep wordt gepompt. Dat zie je aan de uitbouw van Krefeld, maar ook aan de ontwikkelingen van de machines zelf. Ze komen telkens met nieuwe modellen.”

Draaien en frezen
Dat voor het versterken van de positie in Europa een centrale rol aan Duitsland is toebedeeld, is logisch. Duitsland is een kernmarkt en de belangrijkste afzetmarkt in Europa. De afdeling slijpen in het concern is met de Hardinge Grinding Group onder leiding van slijpspecialist Kellenberger al opnieuw ingericht. Hier is de integratie van de verschillende merken al ver gevorderd. Hetzelfde gaat in Europa gebeuren op het gebied van draaien en frezen. Verantwoordelijk hiervoor is Marc Springstein, die afgelopen voorjaar is aangesteld als directeur van Hardinge Duitsland.  Het is zijn taak de locatie Krefeld uit te bouwen tot het Europese applicatiecentrum voor de drie hoofdproductgroepen van Hardinge. “Dat is allereerst Hardinge Super Precision met onze concepten voor harddraaien.  Het doel is hier onze hoge marktaandelen verder uit de bouwen. Dan is er het segment frezen met de Bridgeport bewerkingscentra. En tot slot hebben we de Hardinge universele precisiedraaimachines, die onder de Super Precision machines zijn gepositioneerd in het programma. Ook op deze gebieden willen we onze aanwezigheid in de markt duidelijk uitbouwen en het marktaandeel flink opvoeren. Al met al bieden we een breed machineprogramma dat voor onze klanten alle toepassingen moet afdekken. Het is de bedoeling het Super Precision applicatie- en turn key Compentence Center in Krefeld uit te breiden met Bridgeport bewerkingscentra en Hardinge draaimachines. In de toekomst moet hier een versterkte voorraad van machines de levertijden verkorten.”

Samenhang tussen de merken
Dat wil overigens niet zeggen dat er naast de Hardinge Grinding Group ook een Hardinge Turning en Milling Group komen. Springstein: “Zo ver zal het op dit moment niet gaan. Wel zal er een nieuw soort samenhang tussen de verschillende merken ontstaan en zal de onderneming als één geheel in het bewustzijn van de klanten worden verankerd. Dat omvat allereerst de onderdelen verkoop en service. Maar we willen binnen het Hardinge concern vooral ook de synergiën tussen alle groepen, ondernemingen en merken versterkt benutten. Er is al een gemeenschappelijk concept voor kwaliteitsmanagement in het totale concern ingevoerd. Dat betekent uiteindelijk dat het kwaliteitsbewustzijn van de premium merken in het concern tot in de breedte van de standaard machines zal reiken.”

De klant centraal
Bij de uitbouw van de verkoop- en service activiteiten in Europa staat de klant centraal. “We willen met een hoge verkoop- en servicekwaliteit de klant veel meerwaarde bieden”, zegt Springstein. “Een van mijn taken is de locatie Krefeld uit te bouwen tot Europees steunpunt voor service en verkoop, zodat we een competent aanspreekpunt voor onze partners en eindklanten in Europa kunnen aanbieden. We streven naar een zeer goede onderdelenlevering en een uitstekende service om aan de hoge eisen van onze klanten te kunnen voldoen. En dat voor al onze markten, zodat we klanten een centrale aanspreekpartner kunnen bieden voor alle facetten. Mijn motto is ‘One face to the costumer’ met alle consequenties.”
Het realiseren van de plannen betekent dat er samengewerkt zal gaan worden met meerdere partners (bijvoorbeeld financiers en leveranciers), maar ook een uitbreiding van het aantal medewerkers in Krefeld. De volledige Europese markt op gebied van draai- en freesmachines zal in de toekomst vanuit Duitsland worden aangestuurd.  Springstein: “Dat maakt veel voor ons eenvoudiger, maar vereist ook wel meer. Het zal enige tijd duren tot we dat voor elkaar hebben.”

Uitstekende EMO
Ondertussen  heeft Hardinge een uitstekende EMO achter de rug. De machinebouwer toonde onder meer het 5-assige bewerkingscentrum Bridgeport XT 630 5AX en een compleet nieuw horizontaal bewerkingscentrum. Het XR-1000 bewerkingscentrum, de snelle verticale freesmachine voor efficiënte productie van enkelstuks en kleine series, heeft een facelift ondergaan en werd in Hannover getoond in het nieuwe design. Van de Talent-serie draaimachines werd een GT 42Y met lineair geleidingen en  de mogelijkheid van robotbelading getoond. Een hoogtepunt  in de productgroep Hardinge Super Precision was een samen met gereedschappenproducent Sumitomo ontwikkeld nieuw proces voor de harddraaimachine T65 SP, waarmee werkstukken sneller kunnen worden bewerkt en tegelijk een betere oppervlaktekwaliteit wordt gerealiseerd.

Bron:  –