Skip to main content

Je mag Jos Vis, samen met zijn vrouw Sylvia eigenaar van VTV Tooling in Herwen, rustig een liefhebber noemen. Toen hun bedrijf eigenlijk een spindel tekort kwam om al het werk aan te kunnen, fungeerde hij – in de woorden van een van zijn medewerkers – ‘als een veredelde robot’ die ‘s avonds en zelfs ‘s nachts regelmatig opstond om de machines aan de gang te houden. Inmiddels is er een spindel bij gekomen, maar nog steeds is Jos ’s avonds vaak aan het werk. ’s Nachts de wekker zetten hoeft echter niet meer.

Die extra spindel is een verticaal bewerkingscentrum Bridgeport Conquest V1000, geleverd door BMT Machine Tools. Het is een mooi voorbeeld hoe merkentrouw in de metaalsector nog steeds werkt. Toen Jos Vis 14 jaar geleden zijn eigen bedrijf begon en zijn eerste CNC machine kocht, mocht hij van de toenmalige vertegenwoordiger van Bridgeport eerst een half jaar geld verdienen, om daarna pas te betalen. Dat zijn Jos en Sylvia niet vergeten en afgelopen zomer hebben ze de derde Bridgeport laten plaatsen. “Zo werken wij ook graag met onze klanten”, zegt Sylvia Vis. “We voelen verbondenheid met hen. Als ze willen, mogen ze hier zelfs hun producten in elkaar zetten. Soms verwennen we nieuwe klanten wel eens te veel en willen ze alles hier neerleggen.”

Kleine mechanische onderdelen
VTV Tooling is een klein bedrijf. Jos en Sylvia Vis hebben twee medewerkers. Maar in hun om door een ringetje te halen werkplaats maken ze producten waarop menig groot bedrijf jaloers is. De afwerkingsgraad van de producten is hoog en VTV Tooling durft uitdagende opdrachten aan te nemen waarvoor andere bedrijven bedanken. De activiteiten zijn verspanen, CNC-frezen, profielslijpen en het behandelen van metaal, 3D CAD frezen en kunststoflassen. Daarbij is VTV Tooling vooral sterk in kleine mechanische onderdelen. Deze worden vervaardigd voor verschillende branches, zoals de scheepvaart, voedingsindustrie, semiconductor-industrie, autobranche en vooral de medische industrie.
Het bedrijf werkt nauw samen met het Radboud UMC in Nijmegen bij het ontwikkelen en produceren van onderdelen voor protheses. Zoals de Click Safety Adapter, een onderdeel dat de verbinding vormt tussen het bovenbeen en de onderbeen prothese. Deze adapter, gemaakt van licht en sterk titanium, bevat ingenieuze mechanische oplossingen, waardoor er niets meer mis kan gaan met de veiligheidsinstellingen en er niks meer kapot gaat. Voor dit product bestaat belangstelling vanuit de hele wereld.

Voor de autobranche heeft VTV Tooling een eigen gepatenteerd product ontwikkeld: een  opzetspiegel voor lesauto’s, die met twee schroefjes op 90 procent van aan alle automerken past. Ook hierin zitten slimme mechanische onderdelen, die ervoor zorgen dat de spiegel zonder problemen door de wasstraat gaat en functioneert bij -20 graden Celsius.

Rijke standaard-uitrusting
VTV Tooling kan snel en flexibel leveren. “We draaien eigenlijk op spoedklussen en zitten gemiddeld maar een week vol”, zegt Jos. “Onze leverbetrouwbaarheid is groot en we kunnen altijd leveren, ook in het weekend als het moet.” Om de flexibiliteit te kunnen handhaven en wat meer rust te creëren is er nu geïnvesteerd in de Bridgeport Conquest V1000. Deze blinkt volgens Jos uit door zijn eenvoud. “En alles wat je nodig hebt zit er op.”

Dat was ook precies de bedoeling van de fabrikant. De Conquest is een nieuwe machine voor de grote massa, waarbij Bridgeport goed heeft gekeken naar waar de klanten het meest om vragen. Daarop is de machine gericht ontwikkeld. Zo is een stabiele, betrouwbare machine ontstaan waar standaard in zit wat veel klanten bestellen, zoals interne koeling en een wisselaar met dertig gereedschappen. Er is veel aandacht besteed aan een hoogwaardige afwerking; de gereedschapswisselaar zit volledig in een kist, de deur is verfraaid met een RVS-lijst.

Voor VTV Tooling is belangrijk dat het bereik van de nieuwe machine groter is dan dat van de twee andere Bridgeports.  Door het bereik van 1020 mm in de X-as en 610 mm in de Y- en de Z-as,  kan nu makkelijker breder werk worden aangenomen. “We bewerken vaak platen van 500 mm. Die moesten we  een keer extra opspannen. Nu gaan ze er zo op.  Prettig is ook dat we iets zwaarder kunnen verspanen met titanium.”
De Bridgeport Conquest V1000 is voorzien van een Heidenhain TNC 620 besturing. Hier worden de programma’s in ingelezen. Zoals bij alle CNC machines staat ook bij de nieuwe machine een laptop met OneCNC CADCAM-software.

VTV Tooling freest alle materialen, van kunststof tot RVS en van papier tot titanium. Jos en Sylvia Vis werken veel samen met ‘de jongens’. Dat zijn hun twee  zoons, die samen SteDa Kunststoftechniek runnen, specialist in kunststof lassen en frezen. “Zo kunnen we vaak mooie combinaties maken. Dat is een sterk punt, waar andere bedrijven vaak op vastlopen.”

Bron; Metaalnieuws

bridgeport-v1000-heidenhain