Skip to main content

De jonge ondernemer Rob Banken (29) heeft de mogelijkheden van zijn bedrijf Bitco in Asten flink vergroot door de installatie van een Bridgeport GX 1600. De voornaamste reden om juist dit verticale bewerkingscentrum aan te schaffen?  “Naast het grote bereik is dat de ergonomie. Ik sta gewoon op de grond en heb geen vlonder nodig om overal gemakkelijk bij te kunnen.”

Bitco beschikt over diverse CNC en conventionele verspaningsmachines. Hiermee kan Rob Banken snel componenten vervaardigen voor machinebouw en revisie, maar ook kleine series en enkelstuks draai- en freeswerk leveren, waarmee hij zijn klanten turn-key oplossingen voor hun fabricage biedt.

Afspraak is afspraak
Hij komt uit een echt ondernemersgezin. Zijn vader had een eigen bedrijf en heeft hem zeker in de beginfase regelmatig geholpen. Maar inmiddels kan Rob Banken zichzelf heel goed redden. Moest hij zich een aantal jaren geleden nog wel eens laten inhuren als machinemonteur om brood op de plank te krijgen, dat hoeft nu helemaal niet meer. Bitco doet nu puur eigen projecten en heeft daarvoor een mooie klantenkring opgebouwd. Dat heeft Banken gedaan door niet alleen kwaliteit te leveren, maar ook door de afgesproken levertijden altijd na te komen. “Afspraak is afspraak voor mij. Als ik zeg dat de onderdelen op woensdag klaar zijn, dan zijn ze dat ook. Ik neem liever iets minder werk aan dan te veel waardoor de levertijd in gevaar komt. Zo krijgen je klanten vertrouwen en bouw je een band met hen op. De helft van mijn klanten laat alles op basis van nacalculatie doen. Dat zegt genoeg.”

Bitco vervaardigt componenten voor machinebouw en revisie, maar ook kleine series en enkelstuks draai- en freeswerk
Bitco vervaardigt componenten voor machinebouw en revisie, maar ook kleine series en enkelstuks draai- en freeswerk

Samenwerking
Bitco is werkzaam voor branches als de machinebouw, de productie van grote attractiebouw en cargohandling. Ook doet het bedrijf veel werk voor technische diensten van productiebedrijven. Jarenlang heeft Rob Banken in zijn eentje gewerkt. Eerst in de schuur achter zijn ouderlijk huis, later in een eigen halletje in Gemert. Een jaar geleden heeft hij onderdak gevonden bij HG Engineering in Asten, waar hij al enkele machines had staan. Dat betekent niet alleen de gezelligheid van collega’s, maar ook een stukje samenwerking. “We doen diverse projecten samen, waarbij Bitco verspaant, HG de engineering en de constructie voor zijn rekening neemt en we samen de montage doen. Hierdoor trekken we meer werk aan.”

Groter bereik
Banken is begonnen met wat conventioneel draaien en frezen. Dat zijn eerste CNC machine een Bridgeport werd, was min of meer toevallig. Hij kon deze VMC 760 kopen van een bedrijf waar zijn broer er tijdens een stage mee had gewerkt en wist dus dat deze  machine goed was. Twee à drie jaar geleden begon Banken al te kijken naar uitbreiding met een tweede CNC-machine. Hij dacht eerst aan een machine met hetzelfde bereik van 800-1000 mm, maar besloot uiteindelijk dat het beter was om zich te onderscheiden van de  concurrentie: “Hier in de regio zitten veel verspaners met een bereik van 1000 mm en/of 5-assige machines. Daarom wilde ik investeren in een groter bereik. Dat is echter ook duurder en daarom heb ik wat langer moeten sparen. Want ik wil mijn machines zelf betalen en niet naar de bank.”

De keuze viel op een Bridgeport GX 1600. Vanwege de goede ervaringen met dit machinemerk, maar ook omdat Banken leverancier BMT Tools wel bij hem vindt passen. “Het is een “no nonsense” organisatie met korte lijnen en dat werkt prettig.”
De GX 1600 is ontzettend ergonomisch voor zijn x-slag van 1600 mm. “De machine heeft een heel slimme constructie. Je hoeft niet een eind in de machine te reiken om bij de spindel te kunnen. Of je nu kleine of grote producten maakt, ze zijn altijd binnen handbereik. Dat viel me direct op. Vaak zijn de producten op een grote machine wat minder handelbaar, maar ik sta hier lekker dicht op het bed. Dat was voor mij echt een doorslaggevend aspect.”

De machine is uitgerust met een Heidenhain 530 besturing en spindel van 37 kW. Ook dat biedt veel mogelijkheden. “Ik programmeer alles aan de machines. De Heidenhain besturing biedt daarvoor veel mogelijkheden. Op termijn ga ik wel kijken naar een CADCAM systeem, maar omdat we (momenteel) geen 5-assig freeswerk maken zal het aan de machine programmeren altijd interessant blijven.”
De oude Bridgeport is als onderdeel van de deal gereviseerd. Deze wordt nu gebruikt voor de spoedjes, de nieuwe machine voor het grote werk en de series. “Ik sta vaak op twee machines tegelijk te frezen. Ik houd ze goed aan de praat”, besluit Rob Banken.